Naš Đuka treći na uličnoj moto trci u Križevcima

Dragan Đukić Đuka, osnivač i član MK “Prnjavor 07” je juče vozio uličnu moto trku “Nagrada Križevaca 2017” u Hrvatskoj i osvojio 3.mjesto u Klasi 10 OLD TIMER nastupajući za Classic racing club “Zagreb”.

Ova moto utrka je specifična po svemu i jedina je takve kategorije i karakteristika koja se vozi u regionu. Naime, ova utrka se vozi po ulicama malog gradića u Hrvatskoj, koji se zatvara za saobraćaj i za ovu priliku postaje ozbiljna moto staza sa svim obilježjima svjetske moto trke.

Ove godine je trka okupila sve što iole znači na moto sceni iz svih država regiona i vožena je u 8 različitih kategorija.

Ovo bi bilo nekako zvanična novinarska informacija o trci, a ja želim da malo više napišem o onome što sam vidio u Križevcima iz ugla jednog totalnog nepoznavaoca moto utrka a i žurnalistike i svega što ide uz to.

Mi smo juče po prvi put (naša sramota što je tek sad prvi put da tako kažemo) vraćajući se sa skupa u Koprivnici i Bajaginog koncerta bili sa Đukom na licu mjesta u Križevcima i uvjerili se da je ova utrka ozbiljna priča. Matičar, Paci i ja smo htjeli da iznenadimo malo Đuku posjetom i mrvu i uspjeli.

Nije Đuka bio sam iz Prnjavora, sa njim je gotovo svake godine Sofra, a ove godine i Alen, koji su nas je proveli da pređemo pješaka čitav krug staze. Uz podršku Franje Peića, predstavnika kluba iz Zagreba za koji nastupa napravio je Đuka svoj mali tim.

Motori, tribine, šikana, start, cilj, publika, moto boksovi, mehaničari,  kuhinja, zaštita, gume, mažoretkinje i još štošta su govorili dovoljno o ozbiljnosti i veličini ovog projekta… Ulice oprane, ofarbani trotoaru, zaštita gdje ju je god bilo moguće postaviti, novi asfalt negdje nam govori da je dosta truda i sredstava uloženo u organizaciju ove trke. Đuka vozi Kawasaki 900r GPZ u klasi OLD timer 10, koristeći ponajviše svoja lična sredstva i logistiku za utrku. Sa svojim kombijem dolazi, svojim parama plaća troškove boravka i servisira motor, svojim sredstvima rješava gotovo sve u vezi ovog skupog sporta. Nastupa za Classic Racing club Zagreb i kaže da nije tako ne bi moga ni voziti jer mu klub plati kotizacije za učešće i obezbijedi osnovu da uopšte može nastupati. Da nije nepoznat govori nam i činjenica da mu je na osvojenom trećem mjestu čestitao i glavni zastupnik Kawasakija za Balkan Darko Šparl, na donjoj slici sa Đukom.

Uglavnom, sve se svodi na ljubav prema motoru i vožnji i kako nam reče Đuka “Ide dok ide, a kad ne bude imaću lijepe uspomene, neko gume troši na stazi, neko vozeći po motorijadama, neko voli biti “faca” po gradu i svako svoj ćeif plaća!” Nama preostaje samo da se složimo sa iskusnim vukom da mu poželimo puno sreće te da u svojoj moto priči uživa koliko i mi ostali iz MK “Prnjavor 07” u svojoj i da ga možda na godinu ponovo posjetimo. I da podsjetimo, nekada se ovakva moto trka vozila i ulicama našeg grada, pa sve ovo što vidjesmo u Križevcima nam pomalo vrati staro vrijeme u Prnjavoru i natjera nas da se zapitamo može li se to ponovo organizovati. Mi sami ne možemo, ali ako se ozbiljni igrači uključe u ovu priču ništa ne bi bilo nemoguće…

Palac gore za tebe, stari vuče, dostojno predstavljaš sebe, nas i cijeli tvoj grad!